Xavi Simons met Oranje in Qatar 17 nov 2022

Xavi Simons, de 19-jarige aanvallende middenvelder van PSV die dit seizoen zijn doorbraak beleeft, maakt deel uit van de 26-koppige selectie van het Nederlands elftal tijdens het WK in Qatar. Mogelijk maakt Simons de komende weken zijn debuut voor Oranje onder bondscoach Louis van Gaal.

De talentvolle Simons woonde jarenlang in Spanje waar hij de jeugdopleiding van Barcelona doorliep voor hij in 2019 werd gecontracteerd door Paris Saint Germain. Daar kwam hij zeven keer uit in het eerste elftal naast onder meer Messi en Neymar.

Hij is de jongste zoon van oud-prof Regillio Simons die in zijn voetballoopbaan geregeld voor de Suriprofs speelde en een paar jaar deel uitmaakte van het bestuur van de Stichting Suriprofs. Op basis van de familiebanden zou Xavi nog kunnen kiezen voor een interlandcarriere voor Suriname. Die kans is verkeken zodra hij meer dan drie interlands voor Oranje. Blijft het bij drie caps dan kan de Surinaamse voetbalbond eventueel dispensatie voor hem aanvragen bij de FIFA. De wereldvoetbalbond heeft onlangs deze regel opgenomen in de reglementen om voetballers de gelegenheid te bieden om als international eenmalig te switchen van het ene naar het andere land.

 

Suriname naar extra kwalificatierondes Gold Cup 14 nov 2022

De eerstvolgende officiële interland van het Surinaams elftal vindt plaats op 23 maart 2023 in Paramaribo tegen Mexico. Het is voor natio de laatste groepswedstrijd in  League A van de Nations League.

In League A komen de beste landen in de Concacaf-regio in vier groepen van drie tegen elkaar uit. De tweejaarlijkse landencompetitie van de Nations League levert uiteindelijk één winnaar op in een afsluitend toernooi tussen de vier nummers één uit League A. De vorige keer was dat het team van de Verenigde Staten met Mexico als runner-up.

In juni dit jaar speelde Suriname in de Nations League met 1-1 gelijk in de thuiswedstrijd tegen Jamaica. Daarna volgden twee nederlagen: in de return tegen de Jamaicanen werd het in Kingston 3-1 en een paar dagen later was Mexico met 3-0 te sterk. Door die resultaten eindigt Suriname vrijwel zeker als laatste in deze groep van drie. Of Mexico moet eerst met ruime cijfers van natio verliezen en vervolgens ook in eigen land tegen Jamaica onderuit gaan.

In de interlands binnen Nations League gaat het ook om kwalificatie voor het eindtoernooi om de Gold Cup dat tussen 24 juni en 16 juli 2023 in de VS wordt gehouden. Daarvoor plaatsen zich de nummers één en twee van de vier groepen uit League A. Normaal gesproken zijn dat behalve Mexico en Jamaica ook Panama en Costa Rica, Honduras en Canada (al maakt in deze poule Curaçao nog kans op plaatsing), El Salvador en de VS.

Ook de winnaars van de vier groepen in League B doen mee aan het eindtoernooi om de Gold Cup. Met nog één poulewedstrijd te gaan heeft Haïti zich al verzekerd van deelname. Ook Nicaragua, Cuba en Frans Guyana maken goede kans op plaatsing. Daarnaast doet Qatar net als in 2021 opnieuw mee aan de eindronde.

Suriname moet zich hoogst waarschijnlijk via twee extra kwalificatierondes zien te scharen bij de laatste drie landen van de in totaal 16 die in actie komen op het eindtoernooi. Na loting volgen in juni 2023 twee knock-outrondes met uiteindelijk drie winnaars. Mogelijke tegenstanders voor natio zijn dan onder meer Puerto Rico, Saint Lucia, Guatemala, Aruba of Trinidad & Tobago.